Het kanaal van Obolensky

Een uitnodiging om te wandelen

Wij nodigen u uit voor een meeslepende wandeling om het Brusselse kanaal te (her)ontdekken, verbeeld door een vooraanstaand kunstenaar van de Belgische scène: Alexandre Obolensky. Een uitnodiging om een pauze in te lassen, te wandelen en na te denken.

Alexandre Obolensky (Brussel, 1952-2018) is bekend als schilder van theater-, opera-, ballet- en tentoonstellingsdecors en heeft ook een persoonlijk oeuvre ontwikkeld rond het Brusselse kanaal.

Als de lichten en landschappen veranderen, verandert het kanaal.

De tentoonstelling nodigt ons uit tot een gevoelige en contemplatieve wandeling, om een reeks schilderijen te ontdekken, verontrustend in hun realisme, die ons een meervoudig kanaal tonen dat door het oog van de kunstenaar is vastgelegd en geïnterpreteerd volgens zijn picturale techniek.  De werken zijn een oproep om stil te staan, te observeren en onze blik, onze perceptie van dit kanaal, dat deel uitmaakt van het Brusselse landschap, maar vaak nog onbekend is, in vraag te stellen.  

Obolensky’s aanpak was fotograferen en vervolgens de-fotograferen door middel van schilderen.

Door de ogen van de kunstenaar nodigt deze vrije wandeling ons ook uit om zijn creatieve proces te ontdekken. Van de keuze van de gezichtshoek tot de picturale transpositie via het raster, toont de tentoonstelling de verschillende stadia van een nauwkeurige en rigoureuze techniek. 

De tentoonstelling richt zich tot een breed publiek, van kunstliefhebbers tot nieuwsgierige toeschouwers, jong en oud, dankzij de integratie van interactieve apparaten op het pad van de bezoeker. 

Er is ook een catalogus van de tentoonstelling beschikbaar om de wandeling van thuis uit of in de voetsporen van de kunstenaar langs het kanaal voort te zetten.  

Voor wie meer wil weten over de kunstenaar is er het boek Alexandre Obolensky, een retrospectief over zijn carrière als decorschilder en over zijn persoonlijke werk. Geïllustreerd met talrijke foto’s en vergezeld van getuigenissen van waarnemers en bevoorrechte medewerkers, schetst het een leven van schilderen, een uniek en bijzonder beroep tussen opera’s, theaters, grote tentoonstellingen en intiem werk.  

Réserver votre ticket


    datum(s) en tijdstip(pen)

begindatum
18/11/2022

einddatum
01/05/2023

ontmoetingspunt
La Fonderie
Brussels Museum voor Industrie en Werk

Rue Ransfort, 27
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Weekends en feestdagen: 14.00 - 17.00 uur

tarief - prijs
Volle prijs: 8 euro
Senioren (65+), studenten, werkzoekenden: 3 euro
Artikel 27: 1,25 euro
Kinderen (onder 12 jaar) en Museum Pass: gratis

auteur(s)
Scenografie - Grafisch ontwerp: AD HOC Studio

contact
accueil@lafonderie.be

doelgroep(en)
Alle publieken