Een zeehaven in volle expansie

Staat u er al eens bij stil dat Brussel over een zeehaven beschikt? De waterwegen stonden aan de wieg van onze hoofdstad en haar ontwikkeling. De haven is nu nog steeds, met meer dan 300 bedrijven, een essentiële economische pool, niet alleen voor Brussel, maar voor het hele gewest.

De boottocht leidt u onder andere langs het Bécodok gelegen aan de poorten van de stad, de voorhaven, een plaats vol tegenstellingen, en de site van de voormalige cokesfabriek Marly vlakbij de Budabrug met haar opmerkelijke metalen structuur. Een niet te missen ontdekkingstocht door verleden, heden en toekomst!

 

Duur : 2 uren

Maximum aantal deelnemers : 72 in de verwarmde kajuit en 30 buiten op het open voordek

Inscheping Bécodok, Havenlaan 1, 1000 Brussel

 


Informatie voor groepen

Tarief

Volwassenen 610€ - senioren en vzw 540€ - studenten en werkzoekenden 480€ - 6 > 12 jaar 420€ (tussen 7u en 22u)
Beschikbaar in het Frans, Nederlands, Engels en Duits.

Informatie : 02 410 99 50 – e- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


   

parcours_port_nord_7_red    parcours_port_nord_13_red    parcours_port_nord_11_red

De haven en de kanalen van Brussel

Deze rondleiding per boot gaat op ontdekkingstocht langs beide kanalen van Brussel : dat van Willebroek en dat van Charleroi. Ze hebben een sterke stempel gedrukt op de omliggende wijken. Ook vandaag nog zorgen ze voor een intense economische activiteit.

Het kanaal van Willebroek zorgt voor een directe toegang tot de zee. Het werd gegraven in de 16de eeuw en ligt aan de basis van de haven zoals we die kennen. De haveninstallaties zijn van kapitaal belang voor de Brusselse economie. Het kanaal van Charleroi, uit de 19de eeuw, ligt aan de basis van de industriële opgang van Brussel. In de talrijke wijken langs het kanaal staan nu omvangrijke herwaaderingsprojecten op stapel.

Enkele etappes in de rondleiding :

De Koolmijnenkaai en de Henegouwenkaai tonen het belang van het steenkoolkanaal voor de ontwikkeling van de stad. Voor de liefhebbers van industrieel erfgoed een kans om uiteenlopende gebouwen te ontdekken : de voormalige maalderij Farcy, de loodtoren, de brouwerij Belle-Vue...

Het Bécodok en het Vergotedok : de uitbouw van de nieuwe haveninfrastructuur in het begin van de 20ste eeuw liep niet van een leien dakje. De site van Thurn & Taxis is de hoeksteen van het project.

De familistère Godin is geïnspireerd op ideeën van de Franse 19de eeuwse utopisten. Godin nam zijn familistère in Guise (Fr) als voorbeeld. De arbeiders woonden er comfortabel en net. Er was een school, een dispensarium, een feestzaal en een wasserij...

Duur : 2u30

Maximum aantal deelnemers : 72 in de verwarmde kajuit en 30 buiten op het open voordek

Inscheping Bécodok, Havenlaan 1, 1000 Brussel

 

Informatie voor groepen

Tarief

Volwassenen 610€ - senioren en vzw 540€ - studenten en werkzoekenden 480€ - 6 > 12 jaar 420€ (tussen 7u en 22u)
Beschikbaar in het Frans, Nederlands, Engels en Duits.

Informatie : 02 410 99 50 – e-Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.parcours port canaux 4    PortCanauxGaetan1    PortEtCanauxGaetan2  

De boot La Gueuse

De Gueuse is een schip dat in 1938 voor de Zwitserse nationale tentoonstelling in Zürich werd gebouwd om de pendeldienst tussen de oevers van het meer te verzekeren. Daarna gebruikten de stad en het kanton het schip als een varende bus, die gedurende 60 jaar de steden aan het meer met elkaar verbond.

In 1999 komt het in handen van La Fonderie, die er geleide bezoeken op de twee kanalen en in de zeehaven van Brussel mee organiseert.

Die boeinde bezoeken, waarbij zowel verleden als heden iutgebreid aan bod komen, tonen een miskend aspect van de hoofdstad : de activiteiten die de waterwegen met zich meebrengen.


VERHUUR

Voor evenementen : bedrijfsvergaderingen, familiefeesten, conferenties enz.

72 zitplaatsen in de passagiersriumte (verwarmde) en 30 plaatsen op het dek (niet-overdekt).

Bar. Voor maaltijden : traiteur naar keuze (er is geen keuken aan bord).

Micro en geluidsinstallatie. Electriciteit : 220V.

Personen met beperkte mobiliteit : gelieve contact op te nemen. 


BanquettesGueuse CabineGueuseLight gueuse7light PortMaritimeJP2012nLight
   

Meer fotos.

FWB QUADRI HORI2

LogoCocofFondWebsite

Region FR RGB

Facebook

U bevindt zich hier: Accueil Rondleidingen Boottocht