Wie zijn wij ?

La Fonderie plaatst op een originele manier de arbeid en het dagelijks leven van de Brusselaar in de kijker. Ons studiewerk en onze programma’s brengen het economische, sociale en industriële leven van Brussel in beeld. Vertrekkend vanuit een historische analyse focussen wij op het heden en de toekomst van het gewest en zijn inwoners. La Fonderie verricht ook studiewerk rond deze problematiek en wil die zo ruim mogelijk bekend maken.

Wij zijn gevestigd op de site van de voormalige en befaamde bronsgieterij ‘Compagnie des Bronzes de Bruxelles’ en huisvesten het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie. Onze kennis stellen wij graag ter beschikking van het publiek via tentoonstellingen, een documentatiecentrum en onze publicaties.


DERNIERE COULEE 1977 3 1 copie    lightsite3    parcours 5 red

Inleiding

Wat waren de uitdagingen en de gevolgen van de Industriële Revolutie in Brussel en hoe is de stad sindsdien geëvolueerd?

 lightsite3  Sinds dertig jaar bestudeert de vzw La Fonderie de economische en de sociale geschiedenis van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vzw La Fonderie is gevestigd aan de oevers van het kanaal, op de site van een oude gieterij van kunstwerken (la « Compagnie des Bronzes » 1854-1979). Daar biedt het museum een unieke kijk op de geschiedenis van de stad, haar actualiteit en haar wording, terwijl het streeft naar de valorisatie van haar industrieel erfgoed.

La Fonderie zet zich in om de herinnering aan dit verleden levendig te houden, en deze inzet is opgebouwd rond verschillende assen: het museum geeft een tijdschrift uit, en het organiseert geleide bezoeken en pedagogische animaties. Het museum illustreert de geschiedenis van de arbeid in Brussel en het verzamelt voorwerpen, documenten en getuigenissen over het industriële verleden van de stad. Daarnaast stelt La Fonderie ook nog een documentatiecentrum ter beschikking van het publiek.

FWB QUADRI HORI2

LogoCocofFondWebsite

Region FR RGB

Facebook

U bevindt zich hier: Accueil Onthaal NL Onthaal