Tentoonstellingen

Water loopt niet van een leien dakje - tentoonstelling

De tentoonstelling Water loopt niet van een leien dakje focust op het huishoudelijke waterverbruik in Brussel. Ze tracht zichtbaar te maken wat achter eenvoudige, alledaagse handelingen schuilt, zoals een glas water vullen, een douche nemen of het toilet doorspoelen. Hiermee maakt onze expo de bezoeker bewust hoe de stad en onze manier van leven onlosmakelijk verbonden zijn met deze onmisbare grondstof.

De tentoonstelling bestaat uit drie delen : het traject van het water in Brussel, het verbruik in woningen en de lozing in de riolen. Ze schetst de situatie vanaf de 19e eeuw tot heden alsook toekomstige problematieken. De tentoonstelling wordt vanuit een historische, sociologische, culturele en technische invalshoek gepresenteerd.

De expo biedt bezoekers een verscheidenheid aan bemiddelingen met onder andere gevoels- en immersieve ervaringen. Tijdens het bezoek worden voorwerpen, archieven, getuigenissen, audiovisueel materiaal en decors afgewisseld met wetenschappelijke en ludieke experimenten : observeren met een microscoop, experimenteren met communicerende vaten of nog, verkleed als een rioolwerker, een wandeling maken doorheen een nagebouwd stuk riool.
De tentoonstelling is op maat van een breed doelpubliek : voor kinderen van 5 jaar die al spelend willen leren tot volwassenen die diepgaande inhoud verwachten.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen La Fonderie – het Brussels Museum voor Industrie en Arbeid -, het Laboratoire interdisciplinaire en Etudes urbaines van de Université Libre de Bruxelles en VIVAQUA. Ze is georganiseerd binnen het kader van de 130ste verjaardag van VIVAQUA.

De expo is te bezoeken van 15 oktober 2021 tot 26 juni 2022 in La  Fonderie – Brussels Museum voor Industrie en Arbeid.